Bij het aangaan van een hypothecair krediet voor een huis, appartement of stuk grond zal de kredietverstrekker een waarborg vragen. Deze waarborg noemen we ook wel een hypotheek. De bedoeling van deze hypotheek is dat u de kredietverstrekker zekerheid biedt dat hij het verstrekte geld ook weer terug krijgt. In het geval van een hypothecair krediet bestaat deze waarborg vaak uit de woning die u koopt, bouwt of renoveert. Naast uw woning, kan u ook andere eigendommen als onderpand geven: een appartement of grond waarvan u eigenaar bent.
Deze hypotheek zal bij het niet meer kunnen terugbetalen dienen om het geld te recupereren. Bijvoorbeeld door uw woning te verkopen. Dit is uiteraard ‘worst case scenario’. Het is zelfs mogelijk om verschillende hypotheken op één woning te nemen. De eerste schuldeiser die zijn hypotheek inschrijft, krijgt dan de ‘eerste rang’. De volgende kredietverstrekker volgt daarna in tweede rang. De kredietverstrekkers zullen in diezelfde volgorde worden terugbetaald.
Hypotheek register
De hypotheek op uw woning wordt ingeschreven in de registers van de hypotheekbewaarder. De inschrijving ervan geldt steeds voor 30 jaar. Deze inschrijving wordt uitgevoerd door de notaris aan de hand van een notariële akte, waarop registratiebelastingen betaald dienen te worden. Op het bedrag van de lening waarvoor de hypothecaire inschrijvingen gebeurd is, betaalt u 1% registratierechten. Het bedrag van de inschrijving zelf, is de som die door de kredietverstrekker als waarborg gevraagd of aanvaard wordt.
Uw kredietverstrekker kijkt niet naar de daadwerkelijke prijs die u voor uw woning betaald hebt, maar wel naar het kredietbedrag en het bedrag van de ‘aanhorigheden’ samen. Onder aanhorigheden bedoelen we de kosten die de kredietgever zou moeten maken om het openstaande kapitaal te recupereren van de kredietnemer. Deze ‘aanhorigheden’ lopen doorgaans op tot 10% van het geleende bedrag. Indien u uw eigendom laten schatten hebt door de expert van de kredietverstrekker, dan kan hier ook mee rekening gehouden worden.